Wat doet de hypotheekrente volgens ING?

Renteverwachtingen van expert Sander Burgers

Sander Burgers Sander Burgers | Senior Econoom ING
Leestijd: 5 min
Laatste update 14/05/2024

Onze experts geven hun verwachtingen voor de komende periode. Bekijk in één oogopslag de verwachting voor de hypotheekrentes ook op de Rentebarometer.

Verwachtingen voor de kortlopende rente

De variabele hypotheekrentes zijn vaak gekoppeld aan marktrentes met een korte looptijd, zoals de Euribor-tarieven. Dit zijn de rentes waartegen banken onderling geld lenen. De ontwikkeling van deze Euribor-tarieven wordt in belangrijke mate gestuurd door het monetair beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). 

Na een reeks van tien renteverhogingen in 2022 en 2023 houdt de ECB de depositorente sinds oktober constant. In totaal steeg de depositorente (beleidsrente) met 450 basispunten van onder nul naar 4 procent. Met de hogere rente wil de centrale bank de economie afremmen en de te hoge inflatie richting de ECB-doelstelling van ‘2 procent op de middellange termijn’ sturen. 

Vooruitkijkend verwachten we dat de ECB haar beleidsrente voor het eerst gaat verlagen in juni en dat vervolgens nog enkele keren zal doen dit jaar. De inflatie is snel gedaald en de ECB verwacht dat de inflatie eind dit jaar weer op het beoogde niveau van 2 procent zit. Deze verwachting is reden genoeg om de beleidsrente dit jaar stapsgewijs te verlagen.

Gegeven bovenstaande marktontwikkelingen kunnen de rentes met een korte rentevasteperiode de komende maanden gaan dalen. 

Verwachtingen voor de langlopende rente

Afgelopen decennia daalden de tarieven van hypotheken met een lange rentevaste looptijd naar zeer lage niveaus tot eind 2021. Dat kwam vooral doordat de kapitaalmarktrentes in die periode historisch lage niveaus bereikten. Daarnaast zette de zeer grote concurrentie tussen geldverstrekkers op de hypotheekmarkt neerwaartse druk op de hypotheekrentes.


Sinds begin 2022 zijn de kapitaalmarktrentes vanaf hun zeer lage niveaus flink opgeveerd en dat zorgde ervoor dat de hypotheekrentes met een lange rentevasteperiode flink hoger kwamen te liggen dan in de jaren ervoor.

 
In oktober vorig daalde de kapitaalmarktrentes en bewogen de lange hypotheekrentes mee. Zo liggen de aangeboden hypotheekrentes met een lange rentevasteperiode nu lager dan in oktober vorig jaar.


Vooruitkijkend verwachten we dat de kapitaalmarktrentes dit jaar redelijk stabiel zullen blijven met wellicht een kleine daling vanaf huidige niveaus. Dit vergroot de kans dat de hypotheekrentes met een lange rentevaste periode komende tijd ook stabiel blijven of licht dalen.

Meer renteverwachtingen

Lees ook de verwachtingen voor de rentestanden van onze andere experts: Philip Bokeloh en Sjoerd Humble.

Actuele rentestanden per e-mail ontvangen?

Neem een gratis rentestandenabonnement. Je ontvangt wekelijks per e-mail een overzicht van de actuele rentestanden met daarbij de Rentebarometer, waarop je direct de trends en prognoses voor de rentestanden kan aflezen. Gebruik de actuele hypotheekrente als achtergrondinformatie bij het afsluiten van je hypotheek, of om te checken of je bestaande hypotheek nog wel up-to-date is. 
Aanmelden rentestandenabonnement

 

Afspraak maken

Wil jij weten hoeveel hypotheek je kunt krijgen met de huidige hypotheekrente? Onze hypotheekadviseurs kunnen het voor je berekenen tijdens een vrijblijvende afspraak op één van onze vestigingen.

Afspraak maken